Plan de campagne: 15 tips om een (heel) oud huis op te knappen.


Heb je een oud huis gekocht dat wel wat liefde en aandacht kan gebruiken, maar ben je nog geen doorgewinterde doe-het-zelver? Met de juiste aanpak en een aantal slimme tips in je achterhoofd gaat het ook jou lukken om die vervallen parel om te toveren in een droomhuis. Maar: renoveren of flink verbouwen kan een spannend proces vol ingewikkelde beslissingen en uitdagingen zijn – ongeacht of het om een klein project of grote verbouwing gaat. 

Waar moet je allemaal rekening mee houden? En wat mag je écht niet vergeten om aan te pakken? En in welke volgorde? We vertellen het je graag.

Maak een plan(ning) van aanpak en benader de juiste aannemer(s)

Voordat je de handen uit de mouwen steekt en begint met slopen of schilderen, is het belangrijk om een goed doordacht plan te hebben. Maak een gedetailleerde lijst van alle werkzaamheden die je wilt uitvoeren. Dat kan variëren van grote projecten zoals het vervangen van het dak of herstellen van de fundering, tot kleinere taken als de deurklinken vervangen of beschadigde plinten repareren. Denk ook goed na over de volgorde waarin je de taken gaat uitvoeren en benader hiervoor de juiste aannemer(s). Sommige klussen tik je ‘t handigst af voordat je met iets anders begint. Vergeet ook geen tijdsplanning te maken – een fijne houvast én stok achter de deur.

Pak eerst structurele problemen aan

Controleer het huis op structurele problemen zoals lekkages, scheuren in de muren of verrot houtwerk. Voordat je begint met ‘cosmetische renovaties’ (toegegeven: die zijn vaak een stuk leuker), pak je deze problemen aan. Niets is vervelender dan dat een (stuk) vloer of muur er (een jaar) later weer uit moet. Kortom: zorg dat de fundering en het geraamte van je ruwe diamant staan als een huis, dan kun je er daarna op bouwen – letterlijk én figuurlijk.

Renoveer de elektrische bedrading en ‘loodgieterij’

Oude huizen hebben vaak verouderde elektrische bedrading en leidingsystemen, afvoeren, kranen en fittingen die niet helemaal van deze tijd zijn. Wanneer dat het geval is, kan het leiden tot lekkage, verstoppingen of andere problemen. Belangrijk dus om deze systemen goed te controleren en indien nodig te laten vervangen door een professional. Wel zo veilig – en dat woont een stuk lekkerder.

Verbeter de isolatie

Oude huizen zijn vaak niet al te best geïsoleerd. Hoge energierekeningen en oncomfortabele temperaturen in huis … Net prettig. Investeer in goede isolatie om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren. Soms kun je zelfs subsidies krijgen voor keuzes die je huis duurzamer maken. Informeer hierover bij de gemeente van je (nieuwe) woonplaats.

Vervang ramen en deuren 

Verouderde ramen en deuren kunnen tochtig zijn en slecht isoleren. Overweeg om deze te vervangen door energiezuinige(re) modellen om je huis comfortabeler, energie-efficiënter en mooier te maken.

Restaureer originele kenmerken

Als je gezegend bent met een oud huis vol karakteristieke elementen zoals bakstenen muren, sierlijke houten balken of ornamenten, denk dan vooraf goed na of je deze wilt restaureren in plaats van vervangen. Zonde om authentieke details met de sloophamer weg te halen, want ze voegen gegarandeerd een portie karakter en charme toe aan je thuis.

Geef de keuken en badkamer een upgrade

Ga je voor een minimalistische look met strakke lijnen en ingetogen kleuren? Of pak je uit en kies je voor een gedurfde stijl met opvallende accenten en luxe details? De keuken en badkamer zijn twee enorm belangrijke ruimtes in een huis en perfect om je persoonlijke smaak en stijl naar voren te laten komen. Investeer in goede verlichting, apparatuur en besteed aandacht aan de afwerking om de badkamer en keuken een frisse uitstraling te geven.

Voorzie de muren van een frisse verflaag

Een lik verf doet wonderen. Kies voor lichte en neutrale kleuren om de ruimte te vergroten en een frisse uitstraling te creëren, ga voor warme accenten voor een gezellige sfeer of selecteer een gedurfde, donkere kleur op een (klein) muur(tje) voor een chique look. Speur op Pinterest voor wat inspiratie – en kijk op YouTube voor talloze Do It Yourself-video’s met handige schildertips. 

Werk aan de vloeren

In oude huizen zie je vaak dat de vloeren versleten en beschadigd zijn. Overweeg tijdig om de vloeren te vervangen of op te knappen. Ervaring leert dat als je eenmaal heerlijk in je nieuwe thuis woont, je de vloeren niet snel meer aanpakt. Bedenk dus goed of je die prachtige houten vloer wilt schuren voor je al je meubels neerzet.

Denk na over (extra) opbergruimte 

Oude huizen hebben vaak weinig opbergruimte. Voeg extra kasten, planken of ingebouwde ‘op maat’-opbergoplossingen toe om elke ruimte handig te benutten. Zeker als je schuine wanden hebt, kun je die plekken in je huis heel goed als opbergruimte gebruiken.

Maak een lichtplan

Goede verlichting maakt een wereld van verschil in een oud huis. Speel met verschillende lichtbronnen (wandlampen, plafondlampen, inbouwspots) om elke kamer sfeervol te maken en functioneel te houden.

Denk ook aan de buitenkant

Geloof het of niet; we zien klanten dit geregeld vergeten. Een prachtig interieur is fijn, maar de aanblik van buitenaf is ook niet onbelangrijk. Knap de gevel op, laat je huis opnieuw voegen, schilder de kozijnen en deuren en knap de voor- en/of achtertuin op om de algehele uitstraling van je huis een upgrade te geven.

Maak gebruik van duurzame materialen

Denk aan gerecyclede materialen, FSC-gecertificeerd hout en energiezuinige apparatuur. Fijn voor je huis én voor de wereld.

Wees realistisch over je budget

Een flinke renovatie kan behoorlijk duur uitpakken. Wees realistisch over je budget en stel prioriteiten, anders is het einde al snel zoek. Renoveer eventueel in fases als je beperkte financiële middelen tot je beschikking hebt.

Vier je successen 

Last but not least: vergeet niet om te genieten van het proces en je successen (groot én klein) te vieren. Er is weinig toffers dan wonen in een huis dat je hebt omgetoverd van bouwval tot droomhuis.

Bij Hopman helpen we je graag met al je verbouw- en renovatieplannen, van ontwerp tot realisatie. Welke aannemer kies je, hoe houd je de kosten zo laag mogelijk en zorg je voor een realistische planning? Met ons uitgebreide netwerk van betrouwbare aannemers en andere bouwprofessionals kunnen wij je op alle vlakken adviseren en verbinden aan de juiste partners. Van getalenteerde aannemers tot bouwkundig tekenaars en van stukadoors tot specialisten in dakopbouw.