Energiezuinig(er) wonen: 9 tips om je huis te verduurzamen en geld te besparen.
Het is de laatste jaren een hot topic: verduurzamen. En terecht, want het is niet alleen goed voor het milieu; ook voor je portemonnee. Door de nodige energiezuinige maatregelen te treffen, verminder je je energieverbruik , verlaag je de energierekening én verhoog je de waarde van je huis. Een win-winsituatie, dus. Welke stappen kun je zetten, waar begin je? En: welke subsidies zijn er?
Duik in de subsidies
Voordat je begint met het verduurzamen van je huis en je spaarpot al snel ziet verdampen, is het slim om je te verdiepen in mogelijke subsidies. Zowel de landelijke overheid als verschillende gemeenten bieden namelijk financiële ondersteuning voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Door gebruik te maken van deze subsidies kun je de kosten in veel gevallen behoorlijk drukken. Op de website van Milieucentraal (en op de website van jouw gemeente) vind je hier meer informatie over.
Isoleer je woning
De sleutel tot energiezuinig(er) wonen is goede isolatie. Investeer in dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie om warmteverlies te beperken en je energieverbruik te verlagen. Op die manier blijft je huis warmer in de winter en koeler in de zomer – en dat resulteert weer in lage(re) energiekosten.
Vervang enkel glas door dubbel glas
Met enkel glas laat je behoorlijk wat warmte ontsnappen, waardoor je meer energie verbruikt om je huis warm te houden. Vervang enkel glas door hoogrendementsglas of dubbel glas om de warmte beter vast te houden.
Upgrade naar energiezuinige verwarmings- en koelsystemen
Vervang verouderde verwarmings- en koelsystemen door energiezuinige(re) modellen, zoals een hoogrendementsketel, warmtepomp of zonneboiler. Hiermee bespaar je niet alleen op je energierekening, maar verminder je ook je CO2-uitstoot.
Installeer een slimme thermostaat
Met een slimme thermostaat kun je je verwarmings- en koelsystemen een stuk efficiënter beheren en programmeren. Dat bespaart een hoop energie, omdat je je verwarming en koeling zo instelt dat ze alleen draaien wanneer dat echt nodig is. Bijkomend voordeel is ook dat je een stuk fijner woont, want je huis is altijd op de juiste temperatuur. Vaak kun je ze vanaf elke gewenste locatie met je smartphone bedienen, handig!
Gebruik LED-verlichting
Loop je huis eens goed door en vervang traditionele gloeilampen en halogeenlampen door energiezuinige LED-verlichting. LED-lampen verbruiken tot wel 80% minder energie dan traditionele verlichting en gaan ook nog eens veel langer mee. LED-lampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei kleuren en stijlen, dus je kunt elke lamp perfect laten aansluiten op de ruimte en sfeer die je wilt creëren in huis.
Minimaliseer standby-verbruik
Een simpele (maar oh-zo effectieve) manier om energie te besparen, is door elektronische apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Zo voorkom je standby-verbruik. Veel elektronische apparaten blijven stroom verbruiken, ook als je ze niet actief gebruikt. Kies bijvoorbeeld voor stekkerblokken met aan/uitschakelaars. Hiermee kun je meerdere apparaten tegelijk uitschakelen als ze niet in gebruik zijn. Vooral handig bij apparaten die niet altijd even makkelijk aan- of uit te schakelen zijn, zoals printers, computers of game consoles.
Verdiep je in zonne-energie
Duik eens in de mogelijkheden om zonnepanelen te installeren en op die manier zelf duurzame energie op te wekken. Met zonnepanelen kun je niet alleen je eigen energieverbruik verminderen, je draagt tegelijkertijd bij aan een schonere en groenere toekomst. Zonnepanelen aanschaffen is een behoorlijke investering, maar gelukkig zijn er verschillende financiële regelingen om de aankoop aantrekkelijker te maken. Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over.
Bij Hopman kun je terecht met al je woonvragen. Ook als je wilt verduurzamen, mag je ons bellen en helpen we je graag. Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier.
Vergeet ook de tuin niet
Ook in de voor- en achtertuin kun je genoeg doen op het gebied van duurzaamheid. Kies bewust voor planten die goed gedijen bij Nederlands weer en weinig water nodig hebben. Kijk of je regenwater kunt opvangen in een regenton en (her)gebruiken voor het besproeien van je tuin én ga voor toffe solarverlichting in plaats van elektrische lampen.
Laat een energieprestatiecertificaat (EPC) opstellen
Een EPC is als het ware een ‘rapport’ van je huis dat aangeeft hoe energiezuinig je woning is. Zie het als handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in hoeveel energie je huis verbruikt en waar de eventuele ‘zwakke plekken’ (en dus kansen!) liggen. Voor het opstellen van zo’n rapport komt een energiedeskundige bij je langs om allerlei metingen te doen en gegevens te verzamelen over de isolatie, verwarmingsinstallatie en ventilatie van je huis.
Op basis van deze informatie rolt hier een rapport uit met aanbevelingen om je woning energiezuiniger te maken. Dit kan variëren van kleine aanpassingen zoals tochtstrips tot het installeren van zonnepanelen of de isolatie verbeteren. Zo’n EPC geeft je dus én inzicht in de energieprestaties van je huis én een concrete actielijst met verbeterpunten.
Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je advies en/of begeleiding bij het verduurzamen van je woning?
Neem contact met ons op
Wat kunnen we voor jou betekenen?
Een woondroom of concreet idee? We denken graag mee.
Neem geheel vrijblijvend contact met ons op of loop een van onze kantoren in Heiloo, Heemskerk of Castricum binnen. Wanneer je belt of mailt, krijg je op werkdagen binnen 24 uur antwoord.
Neem contact met ons op
Wat kunnen we voor jou betekenen?
Een woondroom of concreet idee? We denken graag mee.
Neem geheel vrijblijvend contact met ons op of loop een van onze kantoren in Heiloo, Heemskerk of Castricum binnen. Wanneer je belt of mailt, krijg je op werkdagen binnen 24 uur antwoord.